to stay in the loop on all things Buildher

In a Neighbourhood of Workers’ Cottages, There’s One Dark Horse

Designed by Architecture Architecture

In a neighbourhood of workers’ cottages, there is one Dark Horse. With a stepped parapet, centred window, side door and an entrance awning, this home may, at first glance, seem like its much older neighbours. But this home is different – sleeker, more contemporary…

As soon as you step inside, the full extent of the home’s uniqueness is revealed. Dark Horse is brooding and character-filled. A pallete of black, white and grey has an industrial edge thanks to the use of concrete (floor and benchtops), exposed brickwork, and perforated steel. This hard edge is softened by elements of timber and the polka-dot pattern found in the perforated steel, perforated plywood and penny round tiles. The architects avoid the trap of creating a cold, echoey space with careful attention to acoustics.

Architecture Architecture use the brooding colour scheme to great effect, giving the illusion of depth and creating a series of spaces which expand and contract, “creating moments of generosity and intimacy… In the living areas, where space and light are abundant, the material palette is darker, creating spaces of comfortable repose.”

“In the corridors where space is tighter, the palette lightens and the ceilings lift. The corridor walls – slim and prefabricated to maximise internal space – are lined with metal sheet to reflect light deep into the house.”

A courtyard in the centre of the house brings light into the middle of the home – a rarity on such a tight site. “The high-ceilinged corridors pinwheel out from this heart, establishing a sunlit centre around which most daily activity occurs.”

 

Upstairs the black and grey gives way to the warmth of timber. Skylights and generous windows create dramatic shafts of light on the timber. The experience of moving upstairs feels like you’re going up to a cubby or tree house.

Black sheep. Odd one out. Dark horse. Whatever you want to call it, there’s something different about this home – and we love it!

Share this!
Posted in
written by
Lunchbox architect

The Lunchbox Architect is designed to highlight the outstanding residential work of architects. View more from the Lunchbox Architect at lunchboxarchitect.com

"GET THE LOOK"
expert

Love this look?
Recreate it with the following tips:

Perforated screens
perforated screen

We love the use of perforated screens in this project. The uniformity looks fantastic, really adding an extra wow to the courtyard.

White bricks
white-brick-wall-Download-Royalty-free-Vector-File-EPS-67742

It has to be said that the white bricks are a showpiece. The facade is striking in its simplicity. White bricks and a black door. Now that might be something to save for later.

Slatted timber lining boards
texture_332_timber_slat_wall_cladding_620d3_product_preview

The timber lining in the upstairs section of this renovation adds warmth and depth. Using timber slats running in different direction creates interest and draws you towards different spaces.

RENO REVIEW
TO YOUR INBOX

Weekly inspo and expert tips to your inbox

to stay in the loop on all things Buildher

© 2017 BuildHer Collective.. All Rights Reserved.