to stay in the loop on all things Buildher

The Outlook of this 1940s Home Just Got a Lot Brighter…

Designed by Baker Drofenik Architects

One of the greatest improvements you can make to a house is to introduce more natural light. Light makes a home feel larger, more welcoming and fills those who live in it with life and energy. In the search for more space filled with natural light, Baker Drofenik Architects created a new living pavilion separated from the original house by a courtyard, transforming a poorly-oriented 1940s house into a bright and modern home…

Set on a large but challenging battle-axe site in Coburg North, the aim of this renovation was to maximise light and connect the living areas to the outdoors in a way the original house was not. The solution was to pull the new addition away from the existing home, leaving space for a light-filled courtyard in between.

The courtyard offers a number of benefits. It allows north light into the living areas for a start, but it also encourages breezes through the living area and creates an effortless indoor-outdoor connection.

Having windows on more than one side of a room is a great way to maximise the amount of light in a home, letting light in at various times during the day. Skylights are another great trick used in this home, filling the kitchen with natural light for the whole day.

Using recycled brick, the addition feels like a logical extension to the original home. Concrete floors are used as thermal mass inside, which will help to regulate the home’s temperature and take advantage of all that sunlight to keep the home warmer in winter. The larger windows are also cleverly recessed so they will be shaded in summer to keep the home cooler.

Timber is used throughout the addition, tying the new parts of the home into the timber features of the original home. The materials used, timber, brick and concrete all have a natural texture and finish which give the home a natural warmth.

Beyond the thermal mass and natural light, a number of sustainability features help to make the home environmentally friendly and energy-efficient. Recycled materials have been used wherever possible, and the home is built with longevity in mind, while solar hot water and low-energy lighting reduce energy needs. Hydronic heating is used due to its efficiency and physiological benefits (it’s a radiant heat source, which feels nicer than blowing hot air into a space).

While simple in planning, the new living pavilion achieves a lot for this home. It helps to reorient the living areas towards the north for natural light and passive heating. It creates a courtyard and access to the garden on both sides of the living space. It also frees up space in the original home for bedrooms and a music studio, updating a house for modern living.

 

Share this!
Posted in
written by
Lunchbox architect

The Lunchbox Architect is designed to highlight the outstanding residential work of architects. View more from the Lunchbox Architect at lunchboxarchitect.com

"GET THE LOOK"
expert

Love this look?
Recreate it with the following tips:

Recycled Brick
get-the-look1_brick

Using recycled brick is a great (cost effective) way to tie old in with the new.

Timber Panelling
get-the-look2_timberpanelling

Timber brings warmth, and it also helps tie the old in with the new. It brings a natural feel to a home. It can be used in many different ways, walls, ceilings or both!

Polished Concrete
get-the-look3_polishedconcrete

Polished concrete is hard wearing, but also helps keep a house cool and also warm in winter. Playing around with different aggregate's can bring a point of difference to your flooring.

RENO REVIEW
TO YOUR INBOX

Weekly inspo and expert tips to your inbox

to stay in the loop on all things Buildher

© 2017 BuildHer Collective.. All Rights Reserved.