to stay in the loop on all things Buildher

Hawthorn House Embraces the Challenge of Renovating a Terrace

Designed by Chan Architecture

Renovating and extending a typical Victorian terrace always poses a unique set of challenges. The blocks are often long and narrow, with a symmetrical arrangement of period-style bedrooms at the front of the house divided by a central corridor, leading out to a small lean-to structure that was typically constructed in the 1960s and ’70s. This creates a house that has the ‘nice’ part of the house at the front, whereas the rear living spaces are often small, dark, cramped and often awkwardly planned. Chan Architecture have designed a home in Hawthorn House to overcomes this challenge…

 

Terrace Challenges

The main challenges with extensions such as this are firstly how to seamlessly transition from the old part of the house to the new, and how to create a sense of spaciousness and light in the new living spaces, whilst sill respecting the original building.

New ‘Black Box’

Chan Architecture’s approach was to firstly separate the new and the old via the insertion of a black timber-lined box, containing the two bathrooms on both sides accessed via hidden doors. This created a clear visual break between the new and the old, as well as create a sense of drama when one walks through the dark corridor with the lowered ceiling into the new light-filled living space.

Opening the Living Area to the Garden

The new living area opens up towards the garden, via a raked ceiling and fully openable stacker doors. This allows the backyard to be part of the house, sunlight to penetrate into the living spaces in the winter months, and for natural ventilation to run through the entire house.

Creating Zones

Whilst the living, dining and kitchen areas are part of the same area, they have been defined by the pendant light fittings, furniture and soft floor furnishings.

Materials

The material palette was carefully chosen to provide softness and warmth to the clean lines of the design, by using natural materials such as plywood on the ceiling, the sheer linen curtains and the blackbutt flooring. At the same time the detailing was carefully considered via concealed pelmets for furnishings and lighting, concealed fixings of ceiling linings, flooring and joinery, and minimal use of handles so as to not distract from the form and expression of the design.

Sustainability

From a sustainability perspective, passive design principles were adopted throughout, including shaded double glazed windows to the north preventing heat in the summer and allowing sunlight in the winter, large openable windows on opposite ends of the house for natural ventilation, recycling water from the roof and laundry, solar panels to generate power and extensive insulation and sealing to prevent heat loss. This all combines to create a dwelling that requires almost no artificial heating or cooling.

Share this!
Posted in
written by
Lunchbox architect

The Lunchbox Architect is designed to highlight the outstanding residential work of architects. View more from the Lunchbox Architect at lunchboxarchitect.com

"GET THE LOOK"
expert

Love this look?
Recreate it with the following tips:

Plywood Ceiling
birch_plywood ceiling
Black Timber Panelling
black_timber_panelling
Built in Joinery
built_in_cabinetry

RENO REVIEW
TO YOUR INBOX

Weekly inspo and expert tips to your inbox

to stay in the loop on all things Buildher

© 2017 BuildHer Collective.. All Rights Reserved.